Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een therapie gericht op het stimuleren van het lymfestelsel om zodoende het overtollige vocht beter af te voeren Voordat gestart wordt met de behandeling zal een uitgebreide intake en lichamelijk onderzoek plaatsvinden om inzicht te krijgen in uw klachten en vast te stellen om welk soort oedeem het gaat.

De behandeling bestaat uit (een combinatie van):

  • Het geven van voorlichting en adviezen.
  • Manuele lymfdrainage: Dit is een specifieke behandeltechniek die erop gericht is het lymfestelsel te ondersteunen. Er wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfknopen en lymfbanen. De richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.
  • Oefentherapie: Het aanspannen van spieren heeft een directe invloed op de voortstuwing van de lymfstroom en helpt bij de afvoer van het overtollige vocht. Naast de oefeningen die gericht zijn op beweging en opbouwen van dagelijkse activiteiten worden er specifieke ademhalingsoefeningen uitgevoerd.
  • Lymftaping: Er wordt gebruik gemaakt van kinesiotape. Deze tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en wordt met een speciale techniek aangelegd, zodat lymfevocht beter kan worden afgevoerd. Daarnaast wordt het gebruikt bij littekenbehandeling en ter vermindering van fibrose.
  • Compressietherapie: door middel van zwachtelen/ bandageren wordt van buitenaf druk uitgeoefend met als doel de omvang van het oedeem te verminderen. Uiteindelijk kan een therapeutisch elastische kous (TEK) noodzakelijk zijn om de bereikte omvangs vermindering te onderhouden.