Gezond bewegen

U moet van uw arts meer gaan bewegen
Met gezond bewegen wordt bedoeld dat u minstens vijf dagen per week een halfuur per dag actief beweegt. Bijvoorbeeld fietsen, stevig wandelen, zwemmen, dansen of tuinieren. Intensief huishoudelijk werk telt ook mee. Kies activiteiten die u leuk vindt en die u makkelijk kunt inplannen in uw dagelijks leven

Waarom bewegen?
Regelmatig bewegen is gezond en ook leuk om samen te doen. Als u veel beweegt, raken uw spieren, longen, hart en bloedvaten eraan gewend om te werken. U voelt zich daardoor fitter en u heeft meer energie. Voordelen van bewegen zijn:

  • U kunt beter ontspannen en slapen, u bent minder moe en staat ’s ochtends gemakkelijker op.
  • U heeft minder kans op overgewicht, u krijgt sterkere spieren en botten en een mooiere huid.
  • U heeft minder kans op diabetes mellitus (suikerziekte);
  • Het is goed voor uw bloeddruk en cholesterol.
  • U heeft minder kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Beweging die bij u past
De fysiotherapeut is er voor iedereen, van klein tot groot. Als u niet goed kunt bewegen, als u niet durft te bewegen,als u meer moet bewegen, als u moeite hebt met bewegen of als u een beperking heeft is het juist de fysiotherapeut die voor u een aangepast programma kan maken. Fysio Doornspijk geeft speciale trainingen voor uiteenlopende doelgroepen.

Volhouden
Maak er een gewoonte van om in uw dagelijks leven wat extra te bewegen. Neem vaker de trap in plaats van de lift. Laat de auto staan en ga op de fiets naar de winkel of naar uw werk. Wandel naar de brievenbus of het postkantoor. En blijf niet urenlang achter elkaar zitten, bijvoorbeeld voor de televisie of de computer. Al die kleine beetjes helpen om regelmatig en voldoende te blijven bewegen.Voor gezonde mensen, maar ook voor diegenen met een beperking of een chronische aandoening heeft een actieve leefstijl juist een gunstig effect op de gezondheid. U voelt zich nog lekkerder ook.